Sağlıklı bir cilt ve vücut için kolajene ihtiyacınız var. Bu temel protein, sıkı, genç bir cilt ve sağlıklı eklemler için hayati önem taşır. Piyasada takviye ürünlerden, kremlere kadar kolajen içeriğiyle satılan pek çok ürün bulunur. Takviye ürünler ve kremler kullanmak istemiyorsanız doğal yollarla kolajen ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Peki, kolajen hangi besinlerde daha çok bulunur?
Kolajen takviyeleri, cilt sağlığını iyileştirme, eklem hareketliliğini geliştirme ve saç ve tırnakları güçlendirme potansiyelleri nedeniyle hızla popülerlik kazandı. Kolajen vücudun cildi, eklemleri ve kasları desteklemek için kullandığı amino asitlere parçalanır. Araştırmalar, bu takviyelerin cilt nemini ve elastikiyetini artırabileceğini ve hatta ince çizgileri azaltabileceğini gösteriyor.
Daha güçlü tırnaklar ve daha iyi eklem fonksiyonu gibi kapsamlı faydalar arayanlar için, kolajen takviyeleri genel bir sağlık artışı sağlayabilir ve bunları bütünsel bir güzellik rutini için mükemmel bir ek haline getirebilir.
Dermatolog Dr. Renita Rajan'a göre, "Kolajen takviyeleri arasında bile, tüm kolajenler eşit değildir" diyor. Piyasada kolajen ihtiyacını karşıladığı söylenen pek çok takviye ürün ve krem bulunuyor. Ancak bu ürünleri uzmanına danışmadan tüketmemek gerekiyor. Kolajeni vücudunuzda doğal yollarla da yükleyebilirsiniz. Bazı besinler güçlü kolajen kaynaklarıdır ve düzenli tüketildiğinde vücuda ciddi fayda sağlar.
Kolajen takviyeleri tüketmenin yanı sıra, diyet seçimleri kolajen üretiminde önemli bir rol oynayabilir. Kemik suyu, tavuk, yumurta, kırmızı et, balık gibi kolajen açısından zengin yiyecekler yemek, istiridyeler ve özellikle turunçgiller ve meyveler, vücudun doğal kolajen sentezini destekler ve cilt bakımı rutinleri ve tedavilerinin sonuçlarını iyileştirebilir.
C vitamini greyfurt, portakal ve limon gibi meyvelerde bol miktarda bulunur. C vitamini vücudun kollajen üretimini teşvik etmek için gereklidir. C vitamini antioksidan olduğundan aynı zamanda ciltteki hücrelere zarar veren serbest radikallerle de savaşır.
Popüler kolajen besin kaynaklarından biri kemik suyudur. Bunu yapmak için, kolajeni parçalamak amacıyla hayvan kemikleri ve bağ dokusu birkaç saat kaynatılır. Kemik suyu bağ dokusu ve kemiklerden oluştuğu için amino asitler, kollajen, glukozamin, kondroitin, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi besinler açısından zengindir. Ancak kemiklerin ve diğer malzemelerin kalitesi farklılık gösterdiğinden her kemik suyu benzersizdir. Et suyunun kalitesinden emin olmak istiyorsanız, güvenilir bir yerel kasaptan alınan kemikleri kullanarak kendiniz üretmeyi düşünün.
Daha önce de belirtildiği gibi balığın kemikleri, derisi ve pulları kolajenin çoğunu içerir. Sardalya genellikle bütün olarak tüketildiğinden, kolajen açısından zengin bir gıda olarak mükemmel bir seçenektir. İnsan vücudunda en yaygın bulunan tip I kolajen sardalyede büyük miktarlarda bulunur. Sardalyalar genellikle kutularda sunulur. Sardalya konservede çiğ olarak, ızgarada veya salata veya tostun yanında yenebilir.
Cildiniz için kolajen açısından zengin lezzetli yiyecekler arıyorsanız çilek, böğürtlen veya yaban mersini gibi meyveler mükemmel seçeneklerdir. Kollajen sentezini desteklemenin yanı sıra UV kaynaklı fotohasarlara karşı antioksidan savunmaya yardımcı olurlar.
Brokoli, beslenmenizde daha fazla C vitamini almanın lezzetli ve basit bir yoludur. Pişmiş veya çiğ yaklaşık bir fincan brokoli, tüm gün boyunca ihtiyaç duyulan tüm C vitaminini sağlar. C vitamini kolajen oluşumu için çok önemlidir. Üstelik kolajen sentezi için C vitamini gerekli olsa da aynı zamanda kolajen takviyesi almanıza veya kolajen açısından zengin gıdalar yemenize de gerek yok. Her ikisini de gün boyunca diyetinize dahil etmeniz yeterlidir.Kolajen takviyeleri ve kremler arasındaki seçim hedeflerinize bağlıdır. İyileştirilmiş cilt ve eklem sağlığı gibi içsel faydalar arıyorsanız, takviyeler daha etkili olabilir. Öte yandan, anında, yüzeysel iyileştirmeler arayanlar için, geçici sonuçlarla da olsa, topikal ürünler faydalı olabilir.