Küresel iklim değişikliği ve hava şartlarına bağlı olarak su seviyesi azalan Van Gölü için özel komisyon kuruldu. Komisyonun gölde yaptığı incelemelere göre, Van Gölü’ndeki su seviyesi 4 metre düştü.
Türkiye’nin en büyük gölü olan ve bölge halkı tarafından deniz olarak adlandırılan Van Gölü’nün kıyı kesimlerinde küresel ısınma nedeniyle yaşanan çekilme dikkat çekiyor.
Küresel iklim değişikliği ve hava şartlarına bağlı olarak seviyesi belirli periyotlarda değişen Van Gölü’nde, son yıllarda önemli oranda su kaybı yaşanıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kerem Yeğnidemir, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu’na yaptığı sunumda, bakanlık bünyesinde Van Gölü için özel komisyon kurulduğunu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Geçen 50 senenin verileri incelendiğinde, Van Gölü’nde ortalama 7 yılda bir göl seviyesinde düşüş ve ardından normalleşme tespit ettiklerini söyleyen Yeğnidemir, “Ancak son zamanlarda, iklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle bu periyodun biraz daha uzadığını gördük. Şu anda seviyede 4 metreye varan bir düşüş var.” dedi.
Su seviyesindeki düşüşe karşı çeşitli önlemler alındığını anlatan Yeğnidemir, “Mevcut yapılarda, taramadan dış koruyucu mendireğin seviyesinin yükseltilmesine kadar proje ve teknik analizlerimizi yaptık. Bunları da yine Strateji ve Bütçe Başkanlığımıza ilettik. Önümüzdeki yılın yatırım programına da teklif ettiğimiz yapılar var. İnşallah bunlarla ilgili olarak da en kısa zamanda çalışmalarımızı başlatmış olacağız.” şeklinde konuştu.