Küflü gıdaların tüketimiyle ilgili çeşitli iddialar var. Örneğin, füflenmiş ekmeğin sadece küflü kısmını atıp geri kalanını yemek yaygın davranışlardan biri. Küf, ekmeğinizin son kullanma tarihinin geçtiğinin açık bir göstergesidir. Bazı küfler alerjik reaksiyona neden olabilir veya sizi hasta edebilir. Peki, küflü ekmek yenir mi? Küflü ekmek yenirse ne olur?
ABD Tarım Bakanlığı'na göre küfler, mikroskobik mantar grubudur ve yüz binlerce farklı türü olabilir. Genellikle bitki veya hayvansal maddeler üzerinde büyürler ve hava, su veya böcekler yoluyla bulaşabilirler. Bazen yiyeceklerinizde küf büyüdüğünü görebilirsiniz; örneğin, ekmeğin üzerindeki yeşil tüyler veya diğer yiyecek türlerindeki diğer renk bozulmaları veya büyümeler.
Bazı küfler, mavi peynir yapmak için kullanılan küf gibi, yenmesi güvenlidir. Ancak küfler yüzeyin altında da büyüyebilir.
ServSafe Yöneticisi Sertifikalı kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanı olan Shelly Balls konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Ekmeğin üzerindeki küf lekesi ne kadar küçük olursa olsun, sadece etrafını kesip kalanını yemek güvenli değildir çünkü küfün kökü çoktan içine derinlemesine nüfuz etmiştir. Küfler sadece gıda zehirlenmesine neden olmakla kalmayıp aynı zamanda sadece soluduğunuzda sağlığınızı da etkileyebilen toksinler üretir." ifadelerini kullandu.
Açıklamasına "Ekmeğinizde sadece az miktarda küf görseniz bile, bu onu kesip güvende olabileceğiniz anlamına gelmez, bunun nedeni çıplak gözle göremeyeceğiniz daha fazla küfün mevcut olma olasılığının yüksek olmasıdır." sözleriyle devam eden Balls, ekmekte büyüyebilecek çok fazla farklı küf türü olduğunu ve bu nedenle mevcut türün ve sağlığınız için ne kadar tehlikeli olabileceğinin belirlenmesinin imkansız olduğunu belirtti.
Bir aile hekimi olan Dr. Christopher Scuderise küflü ekmek yemekten hastalanma riskinin düşük olduğunu ancak riskinizi artırabilecek bazı değişkenler hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğini belirtiyor.
Scuder, durumu "bağışıklık sisteminizi zayıflatan bir tıbbi rahatsızlığınız varsa veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanıyorsanız, küflü ekmekten hasta olma olasılığınız daha yüksek olabilir" sözleriyle açıklıyor.
Uzmanlar hastalanırsanız mide bulantısı , kusma, ishal, ateş ve karın ağrısı yaşayabileceğinizi ve ayrıca "belirsiz bir iyi hissetmeme hissi" yaşayabileceğinizi söylüyor.
USDA'ya (ABD Tarım Bakanlığı) göre, bazı küfler alerjik reaksiyonlara ve solunum sorunlarına neden olabilir. Ayrıca bazı küfler insanları hasta edebilen zehirli maddeler olan mikotoksinler üretir.
Dr. Scuderi, küften kaynaklanan olası toksinleri veya alerjenleri temizlemek için bol su içmenin de faydalı olduğunu söylüyor.