Uzmanlar, küçük köpek ırklarını etkileyen kalp hastalığının yapay zeka ile tespit edilebileceğini keşfetti. Cambridge Üniversitesi'nin geliştirdiği teknoloji, yüzde 90 doğrulukla kalp üfürümlerini belirleyerek erken tedavi imkanı sunuyor.
Uzmanlar, küçük köpekleri rahatsız eden yaygın bir kalp rahatsızlığının yapay zeka tarafından tespit edilebileceğini keşfetti. Mitral kapak hastalığı düzenli olarak King Charles spaniel, minyatür kaniş, Pomeranian ve chihuahua gibi ırkları etkiliyor. ÖLÜMCÜL OLABİLİR Kalp kapakçıklarından biri bozulduğunda ve sızdırdığında ortaya çıkıyor ve erken tedavi edilmezse ölümcül hale gelebiliyor. Cambridge Üniversitesi liderliğindeki bir araştırma ekibi, orijinal olarak insanlar için tasarlanmış bir algoritmayı uyarladı ve köpeklerde hastalığın ana göstergelerinden biri olan kalp üfürümlerini otomatik olarak tespit edip derecelendirebileceğini buldu.
Testler, dijital stetoskoplardan alınan ses kayıtlarını analiz ederek çalışan yapay zeka modelinin, uzman kardiyologlara benzer şekilde kalp üfürümlerini yüzde 90 doğrulukla tespit ettiğini gösterdi. Ekip, teknolojilerinin veterinerler için uygun fiyatlı ve etkili bir tarama aracı sunabileceğini ve erken teşhis ve zamanında ilaç tedavisi yaşamlarını uzatabileceğinden köpeklerin yaşam kalitesini artırabileceğini söyledi.
Çalışmanın yazarı Dr. Andrew McDonald, "İnsanlarda kalp hastalığı büyük bir sağlık sorunudur, ancak köpeklerde daha da büyük bir sorundur. Küçük köpek ırklarının çoğunda yaşlandıklarında kalp hastalıkları olacaktır, ancak açıkçası köpekler insanlarla aynı şekilde iletişim kuramazlar, bu nedenle kalp hastalığını yeterince erken tespit etmek veterinerlerine bağlıdır, böylece tedavi edilebilir." diye konuştu. 30 KÖPEKTEN BİRİNDE BULUNUYOR Bir veteriner tarafından görülen yaklaşık 30 köpekten birinde kalp üfürümü vardır, ancak prevalans küçük ırklarda ve yaşlı köpeklerde daha yüksektir.