Japonya'da sıklıkla tüketilen matcha çayı, benzersiz yetiştirme koşulları, besin profili, lezzeti ve düşük kalorili içeriği nedeniyle popülerlik kazandı. Yeşil çayın aksine, matcha bitkileri büyümeleri sırasında bambu hasırlarla gölgelendirilir, bu da daha yüksek klorofil içeriğine yol açar ve yapraklara parlak yeşil bir renk verir. Peki, matcha çayı içmenin sağlığa faydası var mı? İşte yanıtı.
Özel olarak yetiştirilen ve ülkemizde de tüketilen matcha çayı faydaları ile öne çıkan bir çay türü. Japonya'da yetiştirilen ve etkisi tüm dünyaya yayılan matcha çayının kelime anlamı ise ufalanmış çay demek.
Japonya'da sıklıkla kullanılan yeşil renge sahip bu çay günümüzde ise birçok farklı ülkede tüketilen bir çay haline geldi. Matcha çayı faydaları ile öne çıkar ve sade yeşil çaya göre daha çok tercih edilir. Okinawa gibi dünyanın en uzun yaşayan insanların olduğu bir bölgede bu çayın tüketilme oranının oldukça fazla olduğu bilinir.
Polifenol adı verilen bileşiklerin vücudu hastalıklara karşı koruduğu bilinir. Macha çayı da bu polifenoller açısından zengindir.
Matcha'daki kafein ve L-theanine beyin fonksiyonlarını ve uyanıklığı iyileştirir ve nörodejeneratif durumları önlemeye yardımcı olabilir. Matcha çayının stres giderici özelliği de bulunur. Vücudu rahatlatır. Daha sakin hissetmenize yardımcı olabilir.
Matcha, kalp hastalığı riskini azaltabilir ve kolesterol yönetimine yardımcı olabilir. Matcha gibi yeşil çay da kemikleri güçlendirebilir ve kırık risklerini azaltabilir.
Matcha, özellikle düzenli egzersizle metabolizma hızını ve yağ yakımını artırabilir.Çalışmalar, matcha'nın insülin tepkisini ve glikoz seviyelerini iyileştirdiğini göstermektedir.
Matcha'daki polifenoller sağlıklı bağırsak bakterilerini destekler.
Matcha çayı hazırlamak için, bir kaseye 1-2 çay kaşığı matcha tozu eleyin, sıcak su ekleyin ve köpürene kadar çırpın.
Matcha genellikle güvenli olsa da, kafein oranı yüksektir. Hamile kadınlar da dahil olmak üzere kafeine duyarlı olanlar bu çayı içmeden önce mutlaka bir uzmana danışmalıdır.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.