Kalorisi düşük ve bol lif kaynağı olan salatalık, diyet listelerinin vazgeçilmezi. Sağlığınız için pek çok besin maddesini içinde barındıran salatalık, güçlü vitamin kaynağı olarak biliniyor. Ancak salatalığın aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Besleyici sebzelerden biri olan salatalık, her mutfakta bolca bulunuyor. Güçlü lif kaynaklarından biri olan salatalık, sindirim sistemini düzene sokuyor. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak vücutta biriken ödem ve toksinlerin atılmasına da yardımcı oluyor.Ancak her besin gibi salatalığı aşırı tüketmek bazı sağlık sorunlarına zemin hazırlayabiliyor. Salatalık kabuk kısmında yüksek toksinler barındırıyor. Bu nedenle fazla tüketildiğinde gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Aşırı miktarda tüketilen salatalık, bedenden gereğinden fazla su atılmasına neden olur. Bu durum kalp rahatsızlıklarını tetikleyebilir.
Eğer tükettiğiniz salatalığın tadı acı geliyorsa, bu durum bazı kişilerde cilt alerjilerini tetikleyebiliyor. Amerikan Alerji Akademisi Astım ve İmmünoloji tarafından yapılan bir araştırmaya göre kanarya otu poleni, kavun, papatya çayı, muz ve ayçekirdeği alerjisi olan kişiler salatalık yedikten sonra cilt alerjisi yaşayabilir.
Güçlü bir antioksidan olan salatalık, aşırı tüketildiğinde vücuttaki bakterilerin artmasına da yol açabilir. İçeriğinde potasyum bulunan salatalık, böbreklerin hızlı çalışmasını sağladığı için karın ağrısı ve ishal gibi sorunlara sebep olabilir.
Salatalığın fazla tüketimi, göz kızarması ve ağız yarası gibi reaksiyonlara da yol açabilir. David Zinczenko, Eat This Not That kitabında, salatalığın bireylerde gaz sorununa yol açabileceğine dair uyarılarda bulundu. Salatalık, hepinizin bildiği gibi içinde %90'dan fazla su içerir. Su alımı ne kadar yüksek olursa, net kan hacmi o kadar yüksek olur. Bu da kan damarlarına ve kalbe baskı uygular. Sonuç kalbiniz ve kan damarlarınız istenmeyen hasarlara maruz kalacaktır.
Salatalıkta kabakgiller ve tetrasiklik triterpenoidler gibi toksinlerin varlığı endişe edilecek bir durumdur. Üretim, yetiştirme, toplama ve dağıtım aşamalarında bazı sebzeler zehirli maddelere maruz kalabiliyor. Buna dikkat edilmelidir.Salatalık sık sık çiğ olarak tüketildiğinde gıda zehirlenmesine yol açabilir. Çiğ besin maddeleri tehlikeli bakterileri içerisinde barındırabilir. Bu durum da gıda zehirlenmesini tetikleyebilir. Salatalıkların yetiştiği topraklara kirli su sızabilir. Çiğ yiyeceklerin sağlıksız bir şekilde yetişmesi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Bu nedenle her besinde olduğu gibi salatalık tüketirken de aşırıya kaçmamak önemlidir.
KİLO YÖNETİMİ Genellikle lif açısından daha zengin ve kalorileri daha düşük oldukları için kilo yönetiminde yardımcı olabilir. Ayrıca kilo vermeye veya kilo korumaya yardımcı olabilirler.
Meyveler, sebzeler, tam tahıllar, baklagiller, fasulye, kuruyemişler ve tohumlar gibi çoğu salatadaki temel malzemeler lif açısından zengindir. Araştırmalar, lifin kalp hastalığı ve diyabetle başa çıkmaya yardımcı olabileceğini ve sağlıklı bağırsak hareketlerini ve tokluk hissini destekleyebileceğini göstermiştir.
Çiğ meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanlar, vücudun iltihap ve oksidatif stresle savaşmasına yardımcı olur, bu da kronik hastalık riskini azaltabilir.UYARI: Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa bir uzmana danışın.