Bilim dünyası, ısıtılarak yendiğinde tehlike saçan bazı besinleri sıraladı. Uzmanlar, bu gıdaların ısıtılması durumunda zararlı kimyasallar salgılayabileceklerinin altını çizdi.
Asla ısıtılmaması gereken besinlerin başında ıspanak geliyor. Ispanağın içerisinde bulunan nitrat, nitrojenin katılaşmasıyla doğal olarak oluşan ve suda eriyen bir bileşendir. Bu bileşen, ıspanak yemeği iki kereden fazla ısıtıldığında nitrite dönüşür.
Nitrit ise besin zehirlenmesine neden olabilecek bir bileşen olmasıyla bilinir. Bu nedenle, ıspanak yemeğinin yapıldıktan sonra en fazla iki gün buzdolabında saklanması ve iki kereden fazla ısıtılmaması önerilir.
Bağırsak hareketlerini düzenlemesinin yanı sıra kalp sağlığı için de oldukça faydalı olduğu kabul edilen kereviz, birden fazla kez ısıtıldığında faydadan çok zarar getiriyor. Kerevizin ısıtılması toksinlerin çoğalmasına ve yemeğin acılaşmasına neden olabilir. Bu nedenle en fazla düşük ısıda ılıyana kadar ısıtılabilir.
Salmonella bakterisinin en çok ürediği ortam tavuktur. Bu nedenle tavuk çok dikkatli saklanmalı ve tüketildikten sonra çok uzun süre bekletilmemeli hatta dışarıda hiç bekletilmemelidir. Toksinlerin çoğalmaması için de yeniden ısıtılması tavsiye edilmez.
Hızlı bayatlayabilen pirinç, yeniden ısıtıldığında nişasta oranı artar ve sindirimi zorlaştırır. Bu nedenle pirincin yeniden ısıtılması tavsiye edilmez.
Balık gibi hassas ürünlerin yeniden ısıtılıp servis edilmesi hem gıda zehirlenmesi açısından risk oluştururken hem de balığın içerisindeki organizmaların değişime uğramasına neden olur. Bu sebeple genellikle balığın tek seferde tüketilmesi önerilir.