Hastalıklara karşı daha dayanıklı olmak ve güçlü bir bağışıklık için vücudunuzun proteine ihtiyacı vardır. Kırmızı et en güçlü protein kaynaklarından biridir. Ancak bazı sebzeler içindeki protein miktarıyla adeta kırmızı etle yarışıyor. İşte, en güçlü protein kaynağı olan sebzelerden bazıları.
Protein, bağışıklık sistemi işlevi, kas yenilenmesi ve genel sağlık için gerekli bir bileşendir, bu nedenle bitki bazlı bir diyete geçmek, protein tüketimini azaltmanız gerektiği anlamına gelmez.
Birçok sebze şaşırtıcı derecede yüksek protein içerir ve et ve süt ürünleri önemli protein kaynakları olmasına rağmen bu sebzeler içindeki protein miktarıyla onlarla yarışabilir. Bu bitki bazlı alternatifler, proteinin yanı sıra bir dizi vitamin, mineral ve lif içerdikleri için sağlıklı ve dengeli bir diyet sürdürmeye çalışan herkes için harika bir seçenektir. İşte güçlü protein kaynağı olan sebzeler
Sık sık göz ardı edilmesine rağmen, Brüksel lahanası bitki bazlı bir diyete harika bir ektir ve pişirildiğinde fincan başına yaklaşık 3 gram protein sağlar. Ayrıca iyi bir antioksidan ve C ve K vitamini kaynağıdır. Brüksel lahanası, kızartıldığında veya biraz zeytinyağı, sarımsak ve tercih ettiğiniz baharatlarla sotelendiğinde daha lezzetli olan protein açısından zengin bir garnitürdür.
Ispanak genellikle yüksek demir seviyesine sahip olduğu için övülse de, her pişmiş fincan ıspanak yaklaşık 5 gram protein içerir. Ispanak harika bir protein, antioksidan, folat ve A ve K vitamini kaynağıdır. Ispanak garnitür olarak sotelenebilir veya çorbalara, makarna yemeklerine ve smoothielere eklenebilir.
Pişirildiğinde brokoli fincan başına yaklaşık 4 gram protein sağlar ve bu da onu besleyici bir güç merkezi yapar. Ayrıca bol miktarda kalsiyum, C vitamini ve lif içerir. Gevrek dokusu nedeniyle güveçlere, sotelere veya garnitür olarak harika bir katkı sağlar. Optimum protein emilimi için avokado veya zeytinyağı gibi sağlıklı bir yağ kaynağıyla birleştirin.
Kupa başına yaklaşık 9 gram ile yeşil bezelye harika bir protein kaynağıdır. Neredeyse her öğünle uyumlu yumuşak, tatlı bir tada sahiptir ve ayrıca lif, A, C ve K vitaminleri açısından zengindir. Bezelye, çorbalara, salatalara veya tahıl kaselerine protein eklemenin basit ve yüksek proteinli bir yoludur.
Diyetisyen Simrat Kathuria'ya göre, “Mercimek bir baklagildir, ancak çok yönlülüğü nedeniyle bitki bazlı sebze tariflerinde sıklıkla kullanılır. Bir fincan pişmiş mercimekte yaklaşık 18 gram proteinin yanı sıra bol miktarda lif, demir ve folat bulunabilir. Mercimeği salatalarda, çorbalarda, güveçlerde ve hatta vejetaryen burgerlerde kullanabilirsiniz.” diyor.
Türkiye'de son yıllarda tüketimi artan istiridye mantarı, özellikle ızgara olarak tercih ediliyor. İçerisinde etten 10, yumurtadan ise 25 kat daha fazla protein bulunan bu mantar, kolaylıkla da yetişebiliyor. Spor yapanların sıklıkla kullandığı yumurta ve et karşısında istiridye, çok daha avantajlı olabilir. Daha az yiyerek daha çok protein almak ve maliyeti aza indirmek isteyenler için istiridye mantarı ideal bir seçim. Protein, lif, B vitaminleri (özellikle B3 ve B5), C vitamini, demir, potasyum ve diğer birçok mineral bakımından doğadaki en zengin besinler arasında yer alan bu mantar yapısı nedeniyle vegan ve vejetaryen beslenme düzenlerinde protein kaynağı olarak tercih ediliyor.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.