Çay en sık tüketilen sıcak içeceklerin başında geliyor. Pek çok kişinin vazgeçilmezi olan çay, nefis bir içecek olmasının yanı sıra ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Çay, doğru şekilde tüketilmediğinde hayati boyutta sorunlara yol açabilir.
Çay, çeşitli bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin, köklerinin, tohumlarının ya da kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen bir içecek türü.
Türkiye'de genellikle siyah çay tüketiliyor. Çay, günün her saatinde severek ve keyifle tüketilen içeceklerin başında geliyor.
Ancak çayı doğru tüketmemek vücutta ciddi hastalıkların riskini artırabilir. Özellikle yanlış sıcaklıkta tüketilen çayın gırtlak ve yemek borusu gibi hassas bölgelerde kansere yol açabileceği ortaya çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2016’da yayımladığı raporda, 70 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarda tüketilen içeceklerin kanserojen olabileceğini belirtti.
Özellikle İran ve Çin gibi sıcak çay tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde yapılan çalışmalar, bu alışkanlığın yemek borusunda kansere yol açan hücresel hasar riskini artırdığını gösteriyor
2019'da yayımlanan bir araştırmaya göre, günde 700 ml’den fazla ve 60 santigrat derece üzerindeki sıcaklıklarda çay tüketen bireylerde yemek borusu kanseri görülme riski önemli ölçüde artıyor.
Bunun nedeni, yüksek sıcaklığın yemek borusundaki hücrelerde tekrarlayan hasara yol açarak uzun vadede kanserli hücrelerin oluşma olasılığını artırmasıdır Hafif soğutulmuş bile olsa, aşırı sıcak çayın zamanla kansere yol açabileceğine vurgu yapan uzmanlar, bu risklerin önüne geçmek için çayın 60 dereceye kadar soğumasını beklemek gerektiğini belirtiyor.
Siyah çayı ne kadar sevdiği bilinen bir gerçek. Ancak siyah çay içerken de diğer bitki çaylarını içerken de dikkat edilmesi gereken noktalar var.Sağlık için çayı mutlaka şekersiz tüketmeye özen gösterin.Sağlığa karşı risk faktörü oluşturmaması için 5- 8 dakika demlenmiş ve açık olan bir çay tüketilmesi gerekir.
Bitki çaylarının demlemesi ise başkadır. Kaynamış su yerine kaynatılmış ve 80 dereceye kadar soğutulmuş suyun bitki çayına eklenmesi ile 3- 4 dakikalık bekleme süresiyle demlenme işlemi yapılması tüm yararlarından faydalanmak için gerekir. Gün içerisinde 5 fincan kadar siyah çay; 3 fincana kadar da bitki çayı tüketilebilir.
Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.